Bladerend door m’n aantekeningen van Wordcamp Miami kwam ik nog wat leuke dingen tegen die ik jullie niet wil onthouden.

10343974_10152008859822610_765824500_o

lrgBuilding web apps with WordPress

De sessies die mij op Wordcamp Miami het meest inspireren laten zien dat WordPress meer is dan een CMS voor websites. Het is een volwaardig platform voor web applicaties.  Dit boek, van de maker van AppPresser, legt tot in detail uit hoe je dit aanpakt.

Te koop via O’Reilly. Gebruik couponcode ‘AUTHD’ en ontvang 50% korting op het ebook.

Badgeos

Badges zijn een hulpmiddel om je online community actief te houden. Foursquare gebruikt het en de iPad games van m’n dochter gebruiken het. Maar de YMCA in New York gebruikt het ook op hun WordPress website voor iets te dikke kinderen. De kinderen worden uitgedaagd om bepaalde activiteiten te doen en zo in beweging te blijven. Als beloning verdienen ze badges op de website.

BadgeOS maakt dit mogelijk op elke WordPress website en werkt perfect samen met BuddyPress.

sample-badges-custom

Scaling WordPress

Er wordt vaak gezegd dat WordPress niet geschikt is voor drukbezochte of complexe websites. Er zijn echter voldoende voorbeelden die het tegendeel bewijzen. Denk alleen al aan WordPress.com; een WordPress multisite waarop miljoenen mensen hun weblog publiceren.

Michael Eisenwasser deelt in zijn presentatie een checklist waarmee je groeiende website voorlopig vooruit kan:

  1. Een Virtual Private Server (VPS) met Solid State Drive (SSD) en veel RAM. Kost je tussen de $50 en $100 per maand.
  2. APC Object Caching op de server. Dit moet je meestal apart aanvragen bij je hosting provider.
  3. Een Content Delivery Network (CDN) voor je media bestanden, scripts en stylesheets. MaxCDN en Cloudfront zijn de populairste CDN oplossingen, maar het gratis JetPack Photon is minstens net zo goed.

Klik op een van de drie bovenstaande links voor een tutorial!

Bbpress

Je zou het niet meteen denken bij forum software, maar bbPress is een van de best geschreven plugins van het moment. De plugin is recent compleet herschreven door de makers van WordPress. Inclusief best practices uit WordPress core en BuddyPress en exclusief alle complexiteit die backwards compatibility meebrengt.

Perfect om van te leren voor je eigen plugins. View source!

Varying Vagrant Vagrants

Een gouden tip van Marko Heijnen.

Tot nu toe gebruik ik altijd MAMP om lokaal te ontwikkelen. Handig als je alleen werkt op een vaste computer. Minder handig als je op meerdere computers werkt of in teamverband. Het in sync houden van alle bestanden, databases en configuraties is niet te doen.

Varying Vagrant Vagrants lost dit in één keer op. Een kant en klare virtuele machine geoptimaliseerd voor WordPress developers, met alles erop en eraan: webserver, virtual hosts, databases, PHPUnit etc.

In het begin kon ik me nog niet helemaal voorstellen hoe ik dit in mijn workflow kon inpassen. Gelukkig kwam ik deze video tegen en viel alles op z’n plek.

Wpsessions.com

Aan het einde van zijn presentatie ‘I Don’t Hate You, I Just Hate Your Code‘ vertelt Brian Richards over een ander project van hem: WPSessions.com. Hierop verschijnen elke maand twee sessies met WordPress experts. De sessies zijn live te volgen, maar ook achteraf terug te kijken. Een soort Wordcamp, maar dan gewoon thuis op de bank. Ik ga er zeker een paar volgen.

Brian kan het trouwens zelf beter verkopen:

…en nog wat links

Next stop: Sofia

Dit is het laatste bericht in een serie over Wordcamp Miami 2014. De eerstvolgende Wordcamp die ik bezoek is Wordcamp Europe in Sofia. Wie gaat er mee?