Het zwaartepunt van Wordcamp Miami ligt duidelijk op dag 2. Diverse core contributors geven een kijkje in de keuken en gaan de diepte in op een aantal belangrijk onderwerpen. Aan het einde van de dag zit je hoofd goed vol. Gelukkig is er dan nog de afterparty. Hieronder een paar sessies die er wat mij betreft uitsprongen.

Ik ben naar Wordcamp Miami gekomen met speciale interesse voor automated testing. De plugins die ik maak worden nu bij elke wijziging automatisch getest om zoveel mogelijk bugs eruit te halen voordat er een update verspreid wordt onder de gebruikers. Toch blijven er onderdelen die ik nu niet automatisch kan testen. De presentaties van Jonathan Brinley (slides) en Brian Richards (slides) gaan hier enigszins op in. Veel inkoppers, maar in beide presentatie komt een essentiele boodschap terug om je code testbaar te houden:

Aaron Jorbin doet een poging te voorspellen hoe WordPress themes er in 2016 uit zien. Lastig, maar hij voorspelt onder meer dat themes steeds meer op javascript gebaseerd zullen zijn ipv. PHP. Ook voorziet hij een grotere rol voor developers tijdens het ontwerpproces van een website. Toch interessant.

20140511-104143.jpg

Aaron Jorbin met een legostrik attendeert ons op de twintigste verjaardag van The Blue Album van Weezer.

De presentatie van Noel Tock (slides) is een echt eye opener voor mij. Dat WordPress zonder probleem ingezet kan worden voor de meest uitgebreide (of simpele) websites is nu wel bekend. Maar dat het eigenlijk ook een logische keuze is voor de meest uiteenlopende webapps is nieuw voor mij. En het grappige is dat je al heel ver komt door alleen maar ongebruikte functionaliteit uit te zetten:

De dag wordt afgesloten door Mark Jaquith, lead developer van WordPress. Hij laat nog eens zien hoe makkelijk en solide het is om met javascript te werken in WordPress. Het meest is natuurlijk bekend, maar hier en daar leer je toch weer iets nieuws. Deze kende ik echter al:

20140511-104915.jpg

Mark Jaquith legt uit hoe je een javascript bestand include in WordPress. Spannend!

En toen was het feest….

10330909_10152011124677610_736687443_o